GE_LOGO_Grey_80.png

Gould Evans believes that design enriches life and elevates the human spirit. We continue to rigorously reimagine our practice focusing our work on people and place, innovations and outcomes. We intend to exceed client expectations, integrate symbiotically with the earth and the environment, and expand our perspectives for an inclusivity that promises surprising discovery and diversity. Our portfolio is intentionally diverse with a common goal of beautiful and intelligent solutions.

www.gouldevans.com

Main: +1 (816) 931-6655

Employees:  160

Locations:   Headquarters: Kansas City, Missouri, with offices in Lawrence, KS, New Orleans, San Francisco, and Phoenix

Careers: gouldevans.com/firm/careers

Gould Evans Home.jpg
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Twitter
  • Instagram
  • Facebook

Why Kansas City?

In 2019, we are celebrating 45 years in business, and Kansas City has been the home office of the firm for a majority of that time. Our founders were local and set in motion expansion ideas to grow our reach and expose the firm to ever challenging opportunities. As a result, the firm became a national practice, expanding in regions of opportunity and in a variety of entrepreneurial ways.

Talent begets talent. Creatives seek other creatives. Design talent wants to exist in an environment that has even more design talent and Kansas City has developed a design culture eco-system that continues to evolve and surprise ourselves and our coastal friends. That eco-system relies upon many ingredients, like a great gumbo, there is no one item that makes it great but it exists and it has a distinct taste. Our firm has grown to the point where over half of the firm is outside the KC metro, but we work in such a connected way that our KC-based talent is exposed to the world’s design opportunities as a collective and not in a silo.

At Gould Evans you have championed many new ideas and ways of thinking. Can you share some of those with us?

dGroup, our design think tank, is an organized effort to share design ideas, promote collaboration, and encourage rigorous critical thinking. It began as an internal assessment of the work we do, but has evolved to impact how we approach hiring, communications, representation, promotion, practice, and technology. dGroup spans across offices, disciplines, and generations, and engages renowned guest critics from professional and academic realms to offer a fresh perspective and infuse new ideas into our practice.
 
Utilizing space inside our Kansas City office, STEAM Studio is a nonprofit organization that works with K-8 students, of all different backgrounds in the KC Metro, to develop skills in entrepreneurialism and design thinking, using STEM education as the foundation. The Studio uses student-led programming to encourage critical thinking, creativity, and innovation, and it explores topics students wouldn't otherwise be exposed to in their normal classroom. STEAM Studio is our internal living, learning laboratory, influencing our education design work.

OK, if we asked to brag a bit, what's something you're proud to share?

Gould Evans is currently the architect on two of the three largest construction projects underway in Kansas City: Garmin's HQ expansion and office/warehouse renovation, and phase 3-4 of Cerner Innovations. Cerner’s new campus, which the firm is also providing planning services for, is the largest private development in the history of Missouri, costing nearing $4.5 billion and totaling 4.7 million square feet once completed.

 

In addition to our current work, Gould Evans has been recognized as a KC Mr. K Small Business of the Year, and we are a member of the American Institute of Architects Large Firm Roundtable, which is a group comprising the 50 largest architectural firms in the United States.

Please share a handful of projects that represent the work of Gould Evans

Cerner Innovations Campus Building 1024 

KANSAS CITY, MO

Building 1024 is the first phase of a multi-phase master planned campus which will cover 4.7 million sq. ft. when fully built out. Gould Evans designed the campus as a centerpiece of Cerner’s strategy to draw top technology talent to the Kansas City area to solve the complex challenges of their health care clients.

GE_Project Image_Cerner Innovations_Ext.

Building 1024 consists of two office towers that house Cerner’s software development, engineering and IT departments, as well as a low-rise building that will link to future phases and serves dining, and large conference needs.n nEach level of the office towers features a variety of work and collaboration spaces allowing associates to conduct individual team scrums, flex in zones or expand across levels if necessary. This creates variety in working environments and allows each Cerner associate to find his or her correct mix of light, acoustics, privacy, activity and personality within the space.n nIn the towers, pairs of floors are grouped into neighborhoods to enable more interactions and to break down the scale of the complex.

 

Each neighborhood is joined by a connecting atrium called a “node”, which is a differentiated area that enables innovation, teamwork and recreation, offering a counterpoint to “heads down” working space.n nThe design integrates numerous visual references to information technology and engineering thematics, from the front entry monument signs, to the binary patterns in the perforations of the stainless-steel panels.

Missouri Innovation Campus

LEE'S SUMMIT, MO

“I want the entire country to notice the innovation happening here, at Missouri Innovation Campus, and I want other colleges to take a look at what’s being done here as well."

 

President Barack Obama

The Missouri Innovation Campus is an evolution of traditional education models that recognizes the role of design in preparing students for the workplace environment. The rising cost of higher education dictates the need for an alternate, accelerated delivery model that enables students to learn from active professionals and gain practical experience. This innovative program was developed in concert with the University of Central Missouri, Lee’s Summit School District, local industry participants, and Gould Evans’ education design leadership to create a new type of academic campus.

 

The design focuses on the integration between the workplace and the classroom, allowing them to become extensions of each other.n nThis “campus in a building” translates design trends from the contemporary workplace, supporting flipped classroom instructional models in a team-based, self-directed learning setting. The distinctions among spaces for lecture, lab, meeting, work and community are blurred, enabling students to choose the environment that fits their learning style and gain competency-based skills at their own pace.

 

The eight departments are clustered around a shared “campus commons” – an internal hub where students intermingle. Each department is organized around a central “Ideation Commons” that acts as entry to the department, an extension of the learning environment and a place to develop social networks. The campus also features nursing labs and simulation rooms, digital media technology, high-tech engineering, biomedical and computer science areas, and an international studies area.

NOAA Southwest Fisheries Science Center

LA JOLLA, CA

This world-class science research facility represents a site-specific approach to sustainable design, with architectural features that set a local benchmark for energy efficiency and connect scientists to the environment they are so dedicated to preserving.

GE_Project Image_NOAA_Ext.jpg

Challenged to relocate an existing facility threatened by coastal erosion, the team designed a stunning new research environment that appears to grow from the surrounding bluffs. The architecture reacts to the topography of La Jolla Canyon, utilizing massing anomalies to create outdoor gathering spaces, rooftop terraces, and courtyards that reinterpret the beloved “courtyard culture” of NOAA’s former facility.

The 124,000 square foot building was inserted into a steep contour to maintain ocean views from the road above and efficiently accommodate a complex program of offices, laboratories, conference rooms, parking, a library, and a 528,000 gallon ocean technology development tank – the largest of its kind in the world. Through its siting, materiality and use of green space, the five-story building never appears larger than three stories from the exterior or to the scientists who work there, fostering a feeling of scientific community.

 

For a building dedicated to marine ecosystem health, sustainable design was critical. However, laboratories consume about five times more energy per square foot than a typical office building. To offset this, the LEED Gold Certified building has narrow floor plates that permit daylight to permeate the spaces, fan-assisted natural ventilation, and high-efficiency equipment and lighting. The green roof features a variety of native species, including coastal chaparral and sage.  Solar shading on the west- and south-facing windows contribute to reducing the building’s cooling loads to 69% less than that required by ASHRAE 90.1-2004 standard.

 

A large photovoltaic array on the roof offsets 7% of the building's energy needs: equivalent to the energy that would power 40 typical houses in the region. Altogether, these features reduce projected energy use by 33% compared to similar buildings.

 

Sarah Mesnick, Marine Mammal Ecologist/Science Liaison at the NOAA Southwest Fisheries Science Center highlights another important benefit, “Our staff is thriving with the combination of fresh air and natural light in their offices, as well as the open spaces which promote interaction, creating both a wonderfully healthy and scientifically productive place to work.” Gould Evans in Association with Delawie Architects

University of Kansas DeBruce Center

LAWRENCE, KS 

The DeBruce Center is an addition to Allen Fieldhouse that serves as a student activity center and exhibit space to house the original James Naismith "Rules of Basketball."

The facility creates an active campus hub to attract and engage students, faculty/staff, visitors, and fans alike. The 32,000 SF addition is constructed on the northeast corner of historic Allen Fieldhouse, establishing a museum addition alongside the Booth Family Hall of Athletics inside the Fieldhouse.

 

Renovation of approximately 14,000 SF of existing concourse space in Allen Fieldhouse achieves a seamless flow between the two buildings. The project includes a student activity/services wing that fits between an existing parking garage and Allen Fieldhouse, while reaching towards main campus and creating a pedestrian plaza facing Naismith Drive.

Lawrence Public Library Expansion

LAWRENCE, KS 

The Lawrence Public Library renovation and addition is a story about transformation and rebirth. Funded by a 2010 referendum of city residents, the project reinvents an outdated 1970’s library into a contemporary asset for the whole community, transforming it into a 21st century civic place

The community’s goals for the new library included an enhanced children’s area, greater access to technology, and an emphasis on environmental sustainability. The design for the addition is based on a simple expansion diagram that responds to these concerns. A continuous reading room wraps the existing library on all sides, emphasizing places of spontaneous gathering, reflection and learning.

 

The striking terra cotta façade also provides a high-performance thermal envelope engineered to harvest daylight and reduce energy usage. Core support services are contained within an uninterrupted wood threshold, which also provides a generous auditorium for community programs.

 

A new atrium is cut out of the center of the original library, connecting the basement level all the way up to the new clerestory windows at roof level. Each corner of the reading room addition is designed with floor-to-ceiling curtain walls that reveal glimpses of unique public amenities, including children’s cubby areas, teen gaming zones, small meeting spaces, and a coffee bar in the main lobby. A new public plaza plays host to community activities and helps anchor the library in the heart of downtown. Within a few months of the library’s reopening, user visits had increased 55%, with youth program attendance up 160%.

info@kcrising.com
1200 Main Street, Suite 230
Kansas City, MO 64105
816-983-2310